vinterdäckNu är det hög tid att sätta på vinterdäcken på bilen. Den 1 december till den 31 mars är det krav på vinterdäck och minst 3 mm mönsterdjup när det är vinterväglag. Kravet gäller alla bilar med en totalvikt på högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon.

- Kravet på vinterdäck har räddat många liv i trafiken. Innan kravet infördes för tio år sedan körde nästan var sjätte bilist på sommardäck även på vintern, men numera är den andelen bara någon enstaka procent, säger Pontus Grönvall, Däckbranschens Informationsråd.

På tunga fordon, med en totalvikt på över 3,5 ton, rekommenderas att vinterdäck används vid vinterväglag, även om detta inte är ett lagfäst krav. Däremot är det numera krav på minst 5 mm mönsterdjup på tunga fordon när det är vinterväglag från december till och med mars.

Vad innebär “vinterväglag”: Enligt polisen är det vinterväglag när det finns snö, is eller frost på vägbanan. Den som bryter mot kravet på vinterdäck riskerar att få 1200 kronor i böter. Dessutom är det tveksamt om försäkringen gäller fullt ut vid en trafikolycka. Var rädd om ditt körkort…

Tags: ,

2 Comments on Krav på vinterdäck!

  1. Eden Smith says:

    Hej alla vad jag behöver är att veta om jag kan göra det på engelska jag kan betala för det. Jag måste ha det på nätet på engelska. Tänker Körskola här i Umeå. men jag behöver theroy test online.

Leave a Reply


*